Schadelijke schoenen

schadelijkeDat schoenen pijnlijke voeten kunnen veroorzaken is algemeen bekend. En dat pumps daar iets sneller voor zorgen dan je ballerina’s is ook niet vreemd. Kunnen schoenen eigenlijk schade aan je gezondheid veroorzaken?

Lijkt de ballerina nog onschuldig, toch kan deze weleens te weinig steun geven aan je voeten, let er dus altijd goed op dat de schoen een stevige zool heeft. Een ander kwaaltje, ontstoken nagels, kunnen veroorzaakt worden door weinig ruimte bij je tenen. Ook teenslippers bieden weinig steun, maar door de dunne zool worden er extra spieren getraind, mits je ze goed gebruikt en er dus niet uren op gaat wandelen.

Van de schoenen met hak lijkt de sleehak de beste optie, omdat deze door de brede zool de meeste steun biedt. Maar het veroorzaakt ook veel verstuikte enkels. De pump heeft al eendunnere hak en biedt daardoor nog wel enigszins steun. De meest schadelijk schoen is door de hoge en dunne hak de stiletto. Het lichaam wordt gedwongen in een onnatuurlijke positie en dit kan leiden tot rugklachten.

De kunst is om schoenen af te wisselen en voor een langere wandeling te kiezen voor een paar schoenen met voldoende steun.